srijeda, 25. prosinca 2013.

Zašto je opasan hronični stres?

Svaka osoba ima svoje male i velike brige i probleme i svi smo ponekad uplašeni i zabrinuti.  To su normalne ljudske emocije. Ukoliko brige postanu pretjerane, onda počinjemo ozbiljno narušavati naše psihičko i fizičko zdravlje

Briga se javlja zbog straha od nepoznatog i neizvjesnosti u situacijama kada predviđamo neku potencijalnu opasnost. Bazira se na sposobnosti ljudskog bića da predviđa buduće događaje, a služi da nas zaštiti od opasnih situacija. Svakodnevno brinemo za sebe, svoju djecu, svoje najmilije, naše prijatelje i sve ljude koji su nam dragi i koje volimo. Brinemo se zbog neizvjesnosti.
Emocionalno zrela i psihički zdrava osoba ima sposobnost da napravi razliku između zdrave i nezdrave brige.
Zdrava zabrinutost nam omogućava da se pripremimo za potencijalne opasnosti. Služi za rješavanje problema.

Nezdrava briga narušava naše zdravlje i blokira našu kreativnost . Osoba koja je izložena pretjeranoj količini zabrinutosti neprekidno akumulira stres, što sprečava normalno funkcionisanje organizma.  U ovakvim situacijama javljaju se napetost, poremećaji sna, iscrpljenost, pad imuniteta, umor, smetnje koncentracije, bolovi u vratu i mišićima i kao završni stadij može da se javlja generalizovani napad anksioznosti i panike.
Osobe koje su izložene prekomjernom stresu češće pade od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, hipohondrije, neprekidno umišljaju tešku i neizljčivu bolest, žele da ih drugi vide kao paćenike i svijet vide u crnoj bolji.

Postavlja se pitanje: "Kako se dovodemo u situaciju da naše brige postanu tako teške i hronične?"

U životu je granica između normalne brige i prekomjerne brige vrlo tanka. Kada čovjek jednom pređe tu granicu, onda upada u začarani krug, gdje neprekidno misli na najgori mogući ishod: "Šta ako obolim od leukemije ili raka?" "Šta ako izgubim posao?", "Šta ako se moje dijete razboli?"...
Osoba koja se brine zbog gubitka posla neprekidno živi i grču i strahu i pravi sve veći broj grešaka.
Pretjerano brižan roditelj blokira razvoj svog djeteta.


Kako se osloboditi briga?

Ljudi koji su zaokupljeni brigama propuštaju najljepše stvari u životu, propuštaju povoljne prilike, jer su blokirani strahom. Od života ne smijete zahtijevati apsolutnu sigurnost, jer je nikada nećete imati. Prihvatite neizvjesnost kao sastavni dio života i živite svoj život. Drugu priliku vjerovatno nećete imati!

Pretvorite nezdravu brigu u zdravu zabrinutost i skratite joj rok trajanja.
Zapamtite za cijeli život da je pretjerana briga kontraproduktivna i da vam ništa dobro neće donijeti.
Hronična zabrinutost je destruktivna oštećuje vaše srce i mozak.

Vježbajte strategije rešavanja problema. Suočite se sa svojim strahovima i pobijedite ih. Kada ih pobijedite, vidjet ćete da i nisu bile tako strašne, teške i opasne.
Pronađite načine da se opustite i mislite isključivo pozitivno.
Lijepe stvari se dešavaju onima koji očekuju lijepe stvari.
Lijep dan vam želim.
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.